Skip to content

Een handig weetje: Koegras

Motorolie is onmisbaar in een verbrandingsmotor. Het zorgt er primair voor dat een motor goed functioneert, soepel loopt en dat slijtage en corrosie worden voorkomen. En er zijn meer belangrijke functies. We zetten ze op een rijtje op basis van een handig ezelsbruggetje: ‘KOEGRAS’. De letters van dit woord staan voor de vijf eigenschappen van olie.

KOE staat voor koeling. Olie heeft de eigenschap om warmte van motoronderdelen op te nemen en weer af te geven. Zo raakt de motor op een geleidelijke manier zijn warmte voor een groot deel kwijt. Vooral op plaatsen waar koelvloeistof niet kan komen, zoals de onderkant van de zuigers.

De G is van geluidsdemping. Zonder olie zouden de metalen onderdelen van een motor een behoorlijk lawaai maken. Olie zorgt voor demping en dus een sterke reductie van het geluid.

De reinigende werking van olie wordt aangeduid met de letter R. Bij verbranding van brandstoffen komen er (schadelijke) afvalstoffen vrij. Denk aan roet, andere onverbrande koolwaterstoffen, stikstofoxiden en zuren. Deze afvalstoffen belanden in de motorolie en die transporteert dit naar het oliefilter. Zo blijft de motor mooi schoon.

Met de A wordt afdichting aangeduid. Tijdens de compressieslag dient de verbrandingsruimte luchtdicht te zijn. Motorolie vult de ruimtes tussen de bewegende delen op, zoals tussen de zuiger, zuigerveren en cilinderwand. Zo blijft de motor soepel functioneren.

Tot slot is er de letter S. Deze staat voor smering, wat natuurlijk de belangrijkste functie is van motorolie. Door een dunne oliefilm worden onderdelen van elkaar gescheiden, waardoor wrijving en slijtage tot een minimum worden beperkt, zodat de motor gesmeerd loopt.

Laatste ontwikkelingen

Please select listing to show.